Belgiumi közlekedés | Brüsszeli reptéri transzfer
BELGIUM
   Belgium tudnivalók
   Brüsszel
   Tudnivalók
   Vásárlás
   Éttermek
   Éjszakai élet
   Legjobb hotelek...
   Közlekedés
   Repülőtér
   Körutazások
   Brugge
ÚTIKALAUZ
   Afrika
   Ausztrália
   Ázsia
   Közel-Kelet
   Európa
   Karib-szigetek
   Észak-Amerika
   Közép-Amerika
   Dél-Amerika
 
ÚTLEÍRÁS > EURÓPA
Belgium: közlekedés
 
 
 
Belgium a kontinens egyik legfejlettebb és legsűrűbb vasúti-, közúti- és hajózási hálózatával rendelkezik. Az utazás és áruszállítás minden területen kulturált és biztonságos.
 
 
Repülővel
Belgium legnagyobb nemzetközi repülőtere a brüsszeli Zaventem (BRU) 12 kilométerre a várostól északkeletre. Airport City Express vonat köti össze a repülőteret mind a három fő pályaudvarral, 15 percenként indul, s menetideje mindössze 15-20 perc. A repülőtéri vasútállomás a terminál alatti szinten található. Autóbuszok is indulnak a városba az érkezési csarnok alatti állomásról, miként taxik is, menetidejük mintegy 40 perc. Az engedéllyel rendelkező taxikat sárga és kék licenc-emblémákkal jelölik.

Repülőtéri létesítmények: parkolók, autóbérlés, vámmentes üzletek, orvosi rendelők, számítógép- és faxtermek, konferencia- és üzleti szolgáltatások sora.

A charleroi repülőtér (CRL) Brüsszeltől 45 kilométerre fekszik. A Ryanair járatai leginkább innen indulnak, és ide érkeznek Európa nagyvárosaiból. Buszok indulnak 30 percenként a Charleroi központjába, az utazási idő 10 perc. A Brüsszelbe vivő vonatok menetideje 45 perc. Repülőtéri létesítmények: automatikus pénzváltó, autóbérlés, kávézó, business lounge és vámmentes bolt.

Az antwerpeni Duerne repülőtér (ANR) a város mellett fekszik 2 kilométerre, keletre, kis forgalmú repülőtér. Menetrend szerinti buszjárat (No. 16) visz a városba, a parkolás ingyenes. Repülőtéri létesítmények: bank, étterem, autóbérlés, társalgók, business center, vámmentes bolt.

A brugge-i Ostend-Bruges Airport (OST) nemzetközi 5 kilométerre fekszik a várostól. A diszkont légitársaságokat szolgáló repülőtérről járatok indulnak a Kanári-szigetek, Görögország, Spanyolország, Tunézia, Törökország és néhány Földközi-tenger parti város felé. Repülőtéri létesítmények: parkoló, autóbérlés, taxi, pénzváltás, étterem, bár és vámmentes bolt.
 
V&M Services - express reptéri transzfer
Személyszállítás és reptéri transzfer Brüsszel és Charleroi valamint Zaventem repülőtere között a V&M Services-szel. Minden Budapestre induló és Budapestről érkező járathoz. Kényelmes és pontos kisbuszok. Egyéni vagy gyűjtő-terítő járatok. Foglalás magyar nyelven
Részletek és foglalás >>
 
Autóval
Ha saját gépjárművel érkezel Belgiumba, akkor vidd magaddal az útlevelet, jogosítványt, biztosítási dokumentumokat és gépjármű forgalmi igazolványát. A törvény szerint minden járműben meg kell lennie az elsősegélynyújtó készletnek, a tűzoltó-készüléknek és az elakadásjelző háromszögnek.

A sebességkorlátozást szigorúan ellenőrzik és szankcionálják; szinte minden közlekedési lámpán kamera van. A megengedett maximális sebességkorlátok: autópályán 120 km/óra; autóúton 90 km/óra; városban, lakott területen 50 km/óra. Lakott területeken sok helyen 20, illetve 30 km/óra a megengedett haladási sebesség. Szigorúan ellenőrzik és büntetik a megállási és parkolási tilalmat, a büntetést külföldről is behajtják. Az autópályák használata díjmentes.
 
Belgiumban gyakran kerül sor a gépjárművek rutinellenőrzésére. A belga rendőrök a közúti ellenőrzések során szakértelemmel, kíméletlen aprólékossággal és nem a legnagyobb jóindulattal járnak el, s mivel a kiróható helyszíni bírságok összege európai szintű és nagyon magas (több ezer euró összegű is lehet), fontos odafigyelni a szabályokra. 

Az autópályák állapota általában kiváló országszerte, és nem túl sűrű a forgalom sem. Kivéve a csúcsforgalmi időszakokban a Brüsszeli és Antwerpeni körgyűrűkön, valamint az E40 úton a nyári hétvégéken. Brüsszelben a közúti jelzések kétnyelvűek. Vidéki zavart okozhat a helységnevek írásmódja, valamint a franciáról hirtelen flamandra, majd visszaváltó feliratok. 

A belga sofőrök roppant gyorsak és agresszívek, akár esik, akár fúj, akár városon belül vagy autópályán vezetnek.

Autókölcsönzés: kölcsönzés 23 év alatt nem lehetséges, a bérléshez útlevél vagy személyi igazolvány, vezetői engedély és a hitelkártya szükséges. A bérleti díjak tartalmazzák a biztosítást, 21 százalékos áfát, és a legtöbb esetben a korlátlan kilométer-használatot. 
 
Busszal
Az Eurolines (eurolines.com) és a National Express (nationalexpress.com) autóbuszjáratai kötik össze Belgium, Franciaország, Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság nagyvárosait. Bérlet váltható a járatokra, kedvező megszakítási időszakokkal. Mivel a vasúti hálózat kiterjedt és hatékony, a busz az országon belül másodlagos közlekedési eszköz. Kivéve az Ardenekben, ahol a kis falvakat buszok kötik össze. 
 
Vonattal
A nemzeti vasúttársaság járatain túl nagy sebességű (TGV vagy Thalys) vonatok kötik össze Belgiumot Franciaország, Hollandia és Németország városaival. Párizs és Brüsszel között például 2 óra 40 perc a menetidő az Eurostar (eurostar.com) járataival. Az Inter-Rail pass korlátlan másodosztályú vasúti utazást kínál 29 európai ország (köztük Marokkó, Törökország) között (interrailnet.com). A Benelux Tourrail jegyei harminc napon belül öt napos korlátlan vasúti utazást kínálnak Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában. Info: www.railpass.com/eurail/passes/benelux.HTM

Négy vasúti szolgáltatási szint közül választhat a bennszülött belga vagy a turista: az InterCity (IC) vonatok a leggyorsabbak és sűrűn járnak, ezt követik az interregionális (IR) és a helyi (L), valamint a csúcsforgalmi időszakokra specializálódott (P) elővárosi vonatok. Info: www.b-rail.be
 
Hajóval
Fontos kikötő ostendi és zeebrugge-i. éjszakai  autó-kompjárat közlekedik Zeebrugge és   Hull (UK), valamint Zeebrugge és Rosyth (Skócia) között. Viteldíjak és menetrendek szezononként eltérőek.
 
Kerékpárral
A kerékpár népszerű közlekedési forma Belgiumban, különösen a festői Brugge környékén. A belvárosból ki is vannak tiltva az autók. Biciklit országszerte bérelhet a turista a nagyobb pályaudvarokon, és 18 városból visszaküldheti a megfelelő állomásra, vannak vonatok, amelyek díjmentesen szállítják a kerékpárokat.


Szálláshelyek keresése

Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Fotó: allposters.com

 

ONLINE FOGLALÁS
Egzotikus látnivalók: Európai látnivalók: Utazás: Utazási szolgáltatások: független utazó
Argentína | Brazília | Peru Anglia | Ausztria | Belgium Delhi | Firenze | Helsinki Repülojegyek Impresszum
India | Japán | Kína Finnország | Franciaország Iguazu | Lhasa | London Külföldi szállás, hotelek Felhasználási feltételek
Kambodzsa | Vietnám Horvátország | Németország Machu Picchu | Párizs Utazási ajánlatok SiteMap
Egyiptom | Dél-Afrika Olaszország | Spanyolország Peking | Prága | Róma Üzleti utazás Partnerek

Képek: allposters.com - poszterméretben is vásárolhatóak
| Tilos e honlap bármely egészének vagy részletének a kiadó engedélye nélküli újraközlése.
fuggetlenutazo.com: külföldi utak, minden, ami utazás - független és folyamatosan frissített útleírások és útikalauzok, hasznos utazási tippek, hotel és szállás ajánlatok, repülőjegyek, online biztosítás – amire egy független utazónak a gondtalan utazás megtervezéséhez szügsége lehet…