Belgiumi közlekedés | brüsszeli repülőtér, autópályák, vonatok
BELGIUM
   Brüsszel
   Tudnivalók
   Vásárlás
   Éttermek
   Éjszakai élet
   Legjobb hotelek
   Közlekedés
   Repülőtér
   Körutazások
   Brugge
ÚTIKALAUZ
   Afrika
   Ausztrália
   Ázsia
   Közel-Kelet
   Európa
   Karib térség
   Észak-Amerika
   Közép-Amerika
   Dél-Amerika
 
ÚTLEÍRÁS > EURÓPA
Belgium: közlekedés
 
 
 
Belgium a kontinens egyik legfejlettebb és legsűrűbb vasúti-, közúti- és hajózási hálózatával rendelkezik. Az utazás és áruszállítás minden területen kulturált és biztonságos.
 
 
Repülővel
Belgium legnagyobb nemzetközi repülőtere a brüsszeli Zaventem (BRU) 12 kilométerre a várostól északkeletre. Airport City Express vonat köti össze a repülőteret mind a három fő pályaudvarral, 15 percenként indul, s menetideje mindössze 15-20 perc. A repülőtéri vasútállomás a terminál alatti szinten található. Autóbuszok is indulnak a városba az érkezési csarnok alatti állomásról, miként taxik is, menetidejük mintegy 40 perc. Az engedéllyel rendelkező taxikat sárga és kék licenc-emblémákkal jelölik.

Repülőtéri létesítmények: parkolók, autóbérlés, vámmentes üzletek, orvosi rendelők, számítógép- és faxtermek, konferencia- és üzleti szolgáltatások sora.

A charleroi repülőtér (CRL) Brüsszeltől 45 kilométerre fekszik. A Ryanair járatai leginkább innen indulnak, és ide érkeznek Európa nagyvárosaiból. Buszok indulnak 30 percenként a Charleroi központjába, az utazási idő 10 perc. A Brüsszelbe vivő vonatok menetideje 45 perc. Repülőtéri létesítmények: automatikus pénzváltó, autóbérlés, kávézó, business lounge és vámmentes bolt.

Az antwerpeni Duerne repülőtér (ANR) a város mellett fekszik 2 kilométerre, keletre, kis forgalmú repülőtér. Menetrend szerinti buszjárat (No. 16) visz a városba, a parkolás ingyenes. Repülőtéri létesítmények: bank, étterem, autóbérlés, társalgók, business center, vámmentes bolt.

A brugge-i Ostend-Bruges Airport (OST) nemzetközi 5 kilométerre fekszik a várostól. A diszkont légitársaságokat szolgáló repülőtérről járatok indulnak a Kanári-szigetek, Görögország, Spanyolország, Tunézia, Törökország és néhány Földközi-tenger parti város felé. Repülőtéri létesítmények: parkoló, autóbérlés, taxi, pénzváltás, étterem, bár és vámmentes bolt.
 
Reptéri transzfer
Személyszállítás és reptéri transzfer Brüsszel és Charleroi valamint Zaventem repülőtere között. Minden Budapestre induló és Budapestről érkező járathoz. Kényelmes és pontos Mercedes kisbuszok. Egyéni vagy gyűjtő-terítő járatok. Foglalás magyar nyelven. 
Részletek és foglalás >>
 
Autóval
Ha saját gépjárművel érkezel Belgiumba, akkor vidd magaddal az útlevelet, jogosítványt, biztosítási dokumentumokat és gépjármű forgalmi igazolványát. A törvény szerint minden járműben meg kell lennie az elsősegélynyújtó készletnek, a tűzoltó-készüléknek és az elakadásjelző háromszögnek.

A sebességkorlátozást szigorúan ellenőrzik és szankcionálják; szinte minden közlekedési lámpán kamera van. A megengedett maximális sebességkorlátok: autópályán 120 km/óra; autóúton 90 km/óra; városban, lakott területen 50 km/óra. Lakott területeken sok helyen 20, illetve 30 km/óra a megengedett haladási sebesség. Szigorúan ellenőrzik és büntetik a megállási és parkolási tilalmat, a büntetést külföldről is behajtják. Az autópályák használata díjmentes.
 
Belgiumban gyakran kerül sor a gépjárművek rutinellenőrzésére. A belga rendőrök a közúti ellenőrzések során szakértelemmel, kíméletlen aprólékossággal és nem a legnagyobb jóindulattal járnak el, s mivel a kiróható helyszíni bírságok összege európai szintű és nagyon magas (több ezer euró összegű is lehet), fontos odafigyelni a szabályokra. 

Az autópályák állapota általában kiváló országszerte, és nem túl sűrű a forgalom sem. Kivéve a csúcsforgalmi időszakokban a Brüsszeli és Antwerpeni körgyűrűkön, valamint az E40 úton a nyári hétvégéken. Brüsszelben a közúti jelzések kétnyelvűek. Vidéki zavart okozhat a helységnevek írásmódja, valamint a franciáról hirtelen flamandra, majd visszaváltó feliratok. 

A belga sofőrök roppant gyorsak és agresszívek, akár esik, akár fúj, akár városon belül vagy autópályán vezetnek.

Autókölcsönzés: kölcsönzés 23 év alatt nem lehetséges, a bérléshez útlevél vagy személyi igazolvány, vezetői engedély és a hitelkártya szükséges. A bérleti díjak tartalmazzák a biztosítást, 21 százalékos áfát, és a legtöbb esetben a korlátlan kilométer-használatot. 
 
Busszal
Az Eurolines (eurolines.com) és a National Express (nationalexpress.com) autóbuszjáratai kötik össze Belgium, Franciaország, Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság nagyvárosait. Bérlet váltható a járatokra, kedvező megszakítási időszakokkal. Mivel a vasúti hálózat kiterjedt és hatékony, a busz az országon belül másodlagos közlekedési eszköz. Kivéve az Ardenekben, ahol a kis falvakat buszok kötik össze. 
 
Vonattal
A nemzeti vasúttársaság járatain túl nagy sebességű (TGV vagy Thalys) vonatok kötik össze Belgiumot Franciaország, Hollandia és Németország városaival. Párizs és Brüsszel között például 2 óra 40 perc a menetidő az Eurostar (eurostar.com) járataival. Az Inter-Rail pass korlátlan másodosztályú vasúti utazást kínál 29 európai ország (köztük Marokkó, Törökország) között (interrailnet.com). A Benelux Tourrail jegyei harminc napon belül öt napos korlátlan vasúti utazást kínálnak Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában. Info: www.railpass.com/eurail/passes/benelux.HTM

Négy vasúti szolgáltatási szint közül választhat a bennszülött belga vagy a turista: az InterCity (IC) vonatok a leggyorsabbak és sűrűn járnak, ezt követik az interregionális (IR) és a helyi (L), valamint a csúcsforgalmi időszakokra specializálódott (P) elővárosi vonatok. Info: www.b-rail.be
 
Hajóval
Fontos kikötő ostendi és zeebrugge-i. éjszakai  autó-kompjárat közlekedik Zeebrugge és   Hull (UK), valamint Zeebrugge és Rosyth (Skócia) között. Viteldíjak és menetrendek szezononként eltérőek.
 
Kerékpárral
A kerékpár népszerű közlekedési forma Belgiumban, különösen a festői Brugge környékén. A belvárosból ki is vannak tiltva az autók. Biciklit országszerte bérelhet a turista a nagyobb pályaudvarokon, és 18 városból visszaküldheti a megfelelő állomásra, vannak vonatok, amelyek díjmentesen szállítják a kerékpárokat.


Szálláshelyek keresése

Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Fotó: allposters.com

 

KÖRUTAZÁSOK
   Afrika
   Ausztrália
   Ázsia
   Európa
   Közel-Kelet
   Észak-Amerika
   Közép-Amerika
   Dél-Amerika
Egzotikus látnivalók: Európai látnivalók: Utazás: Utazási szolgáltatások: független utazó
Argentína | Brazília | Peru Anglia | Ausztria | Belgium Delhi | Firenze | Helsinki Repülojegyek Impresszum
India | Japán | Kína Finnország | Franciaország Iguazu | Lhasa | London Külföldi szállás, hotelek Felhasználási feltételek
Kambodzsa | Vietnám Horvátország | Németország Machu Picchu | Párizs Utazási ajánlatok SiteMap
Egyiptom | Dél-Afrika Olaszország | Spanyolország Peking | Prága | Róma Üzleti utazás Partnerek

Képek: allposters.com - poszterméretben is vásárolhatóak
| Tilos e honlap bármely egészének vagy részletének a kiadó engedélye nélküli újraközlése.
fuggetlenutazo.com: külföldi utak, minden, ami utazás - független és folyamatosan frissített útleírások és útikalauzok, hasznos utazási tippek, hotel és szállás ajánlatok, repülőjegyek, online biztosítás – amire egy független utazónak a gondtalan utazás megtervezéséhez szügsége lehet…