Belgium   Brüsszel    Látnivalók   |   Tudnivalók

Brüsszeli látnivalók

Brüsszel - A város legfontosabb látnivalóit egy központba zsúfolták, amely elég kicsi ahhoz, hogy néhány nap alatt meghódítsák a maguk örömére a turisták.

 

1. Grand Place

 

Találkoztak itt királyok és hercegek, s itt égették meg az első németalföldi protestánsokat. Brüsszel szívében áll már a középkor óta. Az épületek architektúrái és homlokzatai élénken idézik s illusztrálják a város korabeli társadalmi és kulturális életét. A Világörökség része.

 

Európa egyik legszebb - eklektikus - tere, kis macskaköves utcák indulnak innen, s gazdagon díszített, 17. századi barokk céhes házak veszik körül, szorosan egymás mellé építve.

 

Minden épület különleges jellegzetességgel és házszám helyett saját névvel bír, mint Táborhegy, Róka, Tengeri Farkas vagy Hattyú, amely most híres éteremnek ad helyet, s egykor a rossz utóéletű Marx és Engels is itt agyonülésezett… vagy épp a Star, amelynek az árkádjában egy síremlék húzódik meg, karja szerencsét hoz annak, aki megérinti.

 

A brüsszeli városháza talán a legszebb polgári épület Európában. 1402-ben épült, és túlélte a világháború kegyesen pontatlan bombázását, amikor is a Grand Place épületeinek többsége erősen megsérült. Homlokzatát vízköpők és a nemesség szobrai díszítik, míg a 100 méter magas torony tetején a város védőszentje, Szent Mihály arkangyal áll. Megéri beljebb is merészkedni: finom gobelinek és figyelemre méltó műalkotások láthatók.

 

Kétévente egyszer a főteret valóságos virágszőnyeg borítja. Köznapokon azonban a virágokéval a kávéházi teraszokon finom csokoládé vagy meggysör illata párosul. Se szeri, se száma az egymást váltó rendezvényeknek.

 

2. Manneken és Jeanneke Pis

 

A pisilő kisfiú a város jellegzetes szobra, de csak kevesen tudják, hogy van egy kisleány párja is...

 

Turisták hada kérdezősködik és keresi az aprócska bronz szobrot, de amikor meglátja, csodálkozva kiált fel: Jééé, milyen pici!? Egyrészt nem kell nagynak lennie annak, ami gyönyörű, másrészt, ha akkora lenne, mint a Szabadságszobor, a város egész évben árvízzel küszködne…

 

Jellegzetes szobor, lassan olyan híres, mint a párizsi Eiffel torony. De csak kevesen tudják, hogy az időről időre ruhakölteményekbe öltöztetett kisfiúnak Brüsszelben van egy kisleány párja is, ma még nem olyan híres, de egyre többen keresik fel...

 

Itt foglalhatsz Brüsszelben szállást.

 

Senki se tudja, miért s hogyan kerül a Stoofstraat / Rue de L'Etuve sarkára. Csak annyi bizonyos, már a 15. században ontotta a vizet magából… míg ki nem kiszáradt. A város parancsára 1619-ben egy szobrász újraöntötte a tiszteletlen kisfiút…

 

1689-ben kapta az első jelmezét egy céhünnepség alkalmából, azóta legalább hatszáz - köztük Elvis Presley és Mickey egér - öltözéket kapott ajándékba, ezek egy részét a Broodhuis vagyis Kenyérház, a mai Városi Múzeum őrzi. 

 

Kevesen tudják, hogy 1987 óta bizony van egy nőnemű párja, Jeanneke Pis,  ugyancsak közel a főtérhez.

 

A fél méter magas szobor egy guggoló kislányt ábrázol, aki fagymentes időben végzi a dolgát. A szoborlánynak nincs akkora ruhatára mint a fiú párjának, és esténként zárható ráccsal védett. Ha meg akarod találni, irány az Impasse de la Fidélité / Getrouwheidsgang nevű keskeny zsákutca keleti vége, alig száz méterre a Rue des Bouchers / Beenhouwersstraat utcától.

 

Cím: Manneken Pis a Stoofstraat / Rue de L'Etuve sarkán. Janneke Pis az Impasse de la Fidélité / Getrouwheidsgang zsákutca keleti végén.

 

3. Bruparck-Atomium

 

Ez a terület eredetileg az 1958-as világkiállítás kedvéért jött létre,  Brüsszel legnépszerűbb turisztikai látványosságai közé tartozik. Az Oceadium vízi vidámpark, a Mini Europe, a Kineopolis mozi és a világhírű Atomium is itt található.

 

Atomium - Felejtsd el a Manneken Pis-t. Vagy ne… Az új jelkép az Atomium a Heysel parkban. A helybéliek büszkesége. Az 1958-as világkiállításra épült, alakja és arányai egy vasatom belső kristályrácsait és szerkezetét mintázzák 165 milliószoros nagyításban. Hogy el tudd képzelni: fogj egy 0,1 milliméteres porszemet és nagyítsd fel ebben az arányban. Az eredmény pont akkora lenne, mint  Föld.

 

A gömbös-rácsos szerkezet magassága 102 méter, tömege pedig 2400 tonna. Lift visz a kilencedik, legfelső gömbbe, a panoráma csodálatos, visszafelé a középső gömbig lifttel mehetsz, ott egy retro kiállításnál ki kell szállnod... jó trükk, csak gyalog mehetsz lefele…

 

Cím: Boulevard du Centenaire. Nyitva: 09/10:00-18/20:00. Honlapok: atomium.be  és  bruparck.com

 

Mini Európa - Az Atomium mellett a legnépszerűbb brüsszeli attrakció. Mini Európa egy kicsinyített kontinens, az összes jelentős nevezetességet 1:25 léptékű kicsinyítéssel jeleníti meg. Mintegy 80 város 350 látványossága - az angol Parlament, a párizsi Eiffel torony, a füstölgő Vezúv vagy a budapesti Széchenyi fürdő - között sétálgathat a látogató.

 

 Cím: Bruparck, Eeuwfeestlaan 20Bd du Centenaire. Nyitva: 09:30-18:00 Honlap: minieurope.com  3D képek: minieurope.com/panorama

 

4. Szent Hubert Királyi Galéria

 

A sétálóutcák szerelmesei ki ne hagyják a 200 méter hosszú, üvegtetős bevásárló árkádot. 1847-ben nyílt, Európában elsőként, a városi polgárság felső rétegét szolgálva.

 

Ez volt az első üvegezett "bevásárlóközpont" Európában, elegáns olasz neo-reneszansz architektúrával. Amikor kinyitott, a kávézók, a galériák a művészeti és irodalmi körök kedvelt találkozóhelyévé váltak, megfordult itt gyakran Victor Hugo és Alexandre Dumas is.

 

Ha semmit se vásárolsz, úgy nézelődhetsz, mint egy építészeti galériában, de ha földhözragadtabb a szemléleted, a homlokzat és az üvegárkád alatt remek üzleteket, kávézókat, éttermeket, színházat találsz. És még egy mozit is. Rita Willaert. 

 

Még több információ: galeries-saint-hubert.com

 

5. Királyi Szépművészeti Múzeum

 

Maga a csoda. Elképesztően izgalmas kollekcióval, világhírű flamand és modern képekkel, Magritte-ben a leggazdagabb. A Királyi Szépművészeti Múzeum kihagyhatatlan látványosság a művészetek kedvelői számára.

 

Egyszerre két fontos múzeum, a régi, holland és flamand, valamint a modern művészetek tárháza. A 15. és 18. század (van Dyck, Brueghel, Rubens, Bosch) művészetét és a 19. századtól a napjainkig tartó irányzatok jelentős alkotóit (Manet, Renoir, Gaugin, Jacques Louis David, Géricault, Delacroix, Courbet, Meunier, Gaugain, Magritte) és alkotásait mutatja be.

 

A modern szekció a földszint alatt 8 emeletet foglal el!

 

A múzeum több, színekkel jelzett szekcióra oszlik, és ennek megfelelő a nyitva tartása is. Egymásra épülő időpontokban vannak nyitva az egyes területek. 

 

Cím: Rue de la Regence 3, Nyitva: 10:00 - 17.00 . Belépő: 13 €  a Magritte tárlattal együtt. Honlap: fine-arts-museum.be

 

6. Királyi Palota

 

Belgium csodálatos királyi palotája a 19. században épült, mint a királyi család hivatalos rezidenciája. A palota ma hivatalos és ünnepi ceremóniák színtere.  A palotával szemben, de a park túloldalán áll a  parlament modernebb épülete. E kettő együtt az alkotmányos monarchia szimbóluma.

 

A palotát júliusban és szeptemberben a nyilvánosság számára is megnyitják egy rövid időre. A palota melletti park önmagában is megér egy sétát.

 

Még több királyi… A leakeni vár királyi üvegházai ritka növények gyűjteménye, tavasszal három héten át a nagyközönség előtt is nyitva. A BELvue múzeumban a dinasztia története elevenedik meg, kávézója és étterme művészek kedvenc találkahelye.

 

Még több információ: monarchie.be

 

 Még több információ: www.brussel.be

 

 

 

Foto: pixabay.com

Betöltés...
(14)
Pozitív értékelés (14) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: